2018-01-02 14:24:10

Звернення ФПУ до Уряду та Антимонопольного комітету України щодо відновлення державного регулювання цін

 

Таке рішення спричинило різке зростання цін на низку соціально значущих товарів. Так, при загальному зростанні споживчих цін протягом січня-листопада 2017 року на 14,5 %, ціни на масло виросли на 28,4%, на молоко – на 26,6%, сири – на 22,4 %, м’ясо і м’ясопродукти – на 20,1 %.

Скасування контролю за ціноутворенням на продовольчі товари викликало масове невдоволення громадян, зокрема членів профспілок, які звертаються до ФПУ за захистом своїх прав та інтересів та вимагають відновлення державного контролю за цінами.

На надіслане у жовтні ц.р. звернення Федерації профспілок України до Уряду щодо негативних наслідків скасування державного регулювання цін влада належним чином не відреагувала. Так, на відповідне доручення Кабінету Міністрів України Мінекономрозвитку не запропонувало жодного реального шляху вирішення ситуації, яка склалася на споживчому ринку, та механізмів розв’язання проблемних питань державної цінової політики у подальшому.

Враховуючи вищевикладене, Президія Федерації професійних спілок України вимагає від:

Кабінету Міністрів України відновлення державного регулювання цін на соціально значущі продовольчі товари та забезпечення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог формування, встановлення та застосування державних регульованих цін Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;

Антимонопольного комітету України посилення контролю за формуванням конкурентної політики, враховуючи пріоритет прав споживачів.

Розраховуємо, що вимоги профспілок щодо проведення соціально виваженої державної цінової політики та ефективного контролю за ціноутворенням будуть своєчасно розглянуті Урядом і Антимонопольним комітетом України, а рішення щодо їх реалізації оперативно доведені до суспільства та Федерації профспілок України.

 

 Президія Федерації професійних спілок України

Схвалено

постановою Президії ФПУ

від 21.12.2017 № П-12-15