2017-12-10 07:39:42

Мінсоцполітики відкликало роз’яснення щодо врахування індексації до складу мінімальної зарплати. Що далі?

 

У листі № 317/0/101-17/282 від 13.02.2017 р. Мінсоцполітики зазначало, що сума індексації, яка розрахована відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення (Постанова КМУ від 17.07.2003 № 1078), не відноситься до переліку виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру, визначеного Законом, а відтак має враховуватись до заробітної плати при забезпеченні її мінімального розміру.

Керуючись тим, що індексація заробітної плати, на противагу оплаті праці, не залежить від виконання певних обсягів роботи, а є встановленою законодавством державною гарантією у зв’язку із зумовленими інфляцією змінами цін і тарифів на товари та послуги, що реалізуються населенню, Федерація профспілок України послідовно наполягала на неврахуванні суми індексації при забезпеченні мінімальної заробітної плати та опротестувала перед Міністерством юстиції України роз’яснення Мінсоцполітики.

Отримана відповідь Мінюсту свідчить про відкликання Мінсоцполітики свого листа від 13.02.2017 р. № 317/0/101-17/282 як такого, що втратив чинність.

У зв’язку із зазначеним, відкритим залишається питання щодо нарахування індексації у 2017 році працівникам, яким здійснювалася доплата до мінімальної заробітної плати. Зазначені виплати потребують перерахунку, адже, керуючись роз’ясненням Мінсоцполітики роботодавці майже рік не доплачували працівникам підприємств, установ, організацій.

Працівникам приватного сектору економіки перерахунок має бути здійснено з власних коштів підприємств. Натомість, для працівників бюджетної сфери необхідне виділення додаткових коштів із державного бюджету.

З метою відновлення порушених прав працівників на повноту одержання заробленого, СПО об’єднань профспілок звернулося до Міністра соціальної політики України Реви А.О. з пропозицією:

1) надати офіційне роз’яснення Міністерства соціальної політики України про неврахування суми індексації заробітної плати при забезпеченні розміру мінімальної заробітної плати та необхідного алгоритму дій роботодавців, в т.ч. держави, як роботодавця, щодо перерахунку сум виплаченої заробітної плати у 2017 році, виключивши з неї суми нарахованої індексації;

2) звернутися до Міністерства фінансів України щодо необхідності виділення додаткових коштів для забезпечення такого перерахунку у бюджетній сфері.

 

Копія листа додається.

 

Департамент захисту соціально-економічних прав
апарату ФПУ