2017-11-28 14:32:40

ДУМАЙ ПРО ПЕНСІЮ ЗМОЛОДУ

 

Внесено зміни до законодавства щодо виходу на пенсію за віком. До 2017 року право на пенсію за віком мали чоловіки після досягнення 60 років, а жінки за відповідною шкалою, поки не «доженуть» за віком чоловіків. І право на пенсію мали при наявності не менше 15 років страхового стажу. З жовтня 2017 року відбулися зміни. До кінця року норми не змінюються, а з 1 січня 2018 року розпочинається так званий коридор пенсійного віку. Щоб вийти на пенсію у 60 років, чоловікові потрібно мати 25 років страхового стажу. При його відсутності, особа має право виходити на пенсію уже у 63 роки. А із 2019 року з’являється іще один пенсійний вік – 65 років. Якщо немає необхідного стажу, щоб вийти на пенсію у 60, потім – у 63 роки, але є не менше, ніж 15 років страхового стажу, тоді можна вийти на пенсію у 65 років. Є в законі ще одна норма, яка діятиме з 2028 року: при наявності 40 років стажу особа має право вийти на пенсію, незалежно від віку.

Найголовнішими показниками для виходу на пенсію є офіційна робота і зарплата не в конверті, тобто потрібно напрацьовувати, починаючи змолоду, необхідний стаж. Зміни відбулися щодо зарахування до стажу певних періодів: по 2003 рік стаж зараховується за даними записів трудової книжки або на підставі дипломів про навчання, військового квитка, свідоцтв про народження дітей, якщо жінка перебувала у відпустці по догляду за дитиною. Починаючи з 1 січня 2004 року з’явилося поняття «страховий стаж» і він зараховується не на підставі записів трудової книжки, а за даними реєстру застрахованих осіб (за тими внесками, які сплатив роботодавець за працівника). Якщо людина працювала, але за неї не сплачені внески до Пенсійного фонду, такий стаж не буде зараховано, навіть, якщо є записи у трудовій книжці. Якщо людина перебувала на обліку у центрі зайнятості, то до страхового стажу зараховується період отримання допомоги по безробіттю і не пропорційно тих сум, які виплачувалися, а із розміру мінімальної зарплати.

Із 2018 року для визначення права на призначення пенсії будуть зараховуватися ще певні періоди, зокрема, це підприємницька діяльність на спрощеній системі оподаткування з 1998 по 2000 рік і вона буде включатися на підставі довідки про реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності. А з 2000 по 2017 рік – за умови сплати страхових внесків і незалежно від розміру.  Тобто, цей період буде зараховуватися для визначення права, для стажу, який буде необхідний у 2018 році (25 років).  А на розмір пенсії цей період впливати не буде. Періоди перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю і пологами з 1 січня 2004 по 30 червня 2013 року включно та проходження військової служби по грудень 2017 року зараховуються тільки для визначення права на пенсію.

Розмір пенсії і право на пенсію складаються із двох складових: набутого страхового стажу і розміру зарплати, з якої сплачено внески. Для розрахунку пенсії беруться всі види доходу, які отримує особа офіційно. Існує обмеження максимального розміру зарплати, яка береться для розрахунку пенсії – це 15 мінімальних зарплат. Страховий стаж – це період, за який людина офіційно отримує зарплату на різних умовах найму. Якщо особа отримує мінімальну зарплату 3200 грн., їй зараховується повний місяць, якщо – 1600 грн. - 15 днів страхового стажу і т. д. В законодавстві визначена ще одна норма: якщо це є основне місце роботи і роботодавець не забезпечує повною зайнятістю (наприклад, 0,5 ставки), то для розрахунку стажу не береться 0,5 ставки, а сума заробітку. Роботодавець у такому випадку зобов’язаний сплачувати внески в розмірі від мінімальної зарплати, які забезпечують право на зарахування повного місяця роботи. Починаючи із 2004 року, період навчання у виші, технікумі чи училищі не зараховується до стажу (тільки період, коли людина отримує зарплату).

Що робити тим, кому стажу не вистачає? У такому випадку є право добровільно взяти участь у пенсійному страхуванні. Якщо особа у певний період не перебувала ні з ким у трудових відносинах, вона може укласти договір про добровільну участь у пенсійному страхуванні, сплативши внески, і їй цей період зарахується до страхового стажу. Договір укладається за умови одночасної сплати суми і за попередній період. Наприклад, сьогодні можна укласти угоду за період 2006, 2007, 2008 рік. Але з 2018 року, у зв’язку зі змінами у законодавстві, вартість внеску буде збільшена удвічі. Вартість 1 місяця – це розмір єдиного соціального внеску від мінімальної зарплати. 1580 грн. буде коштувати 1 місяць стажу.

З 1 січня 2019 року запрацює  накопичувальна система державного пенсійного страхування. Це буде обов’язків платіж для усіх працюючих, крім тих, яким залишається менше 10 років до виходу на пенсію (вони можуть вирішувати брати участь у накопичувальній системі чи ні). На сьогодні порядок сплати не визначено. Це буде накопичувальний внесок на власний рахунок особи, який можна буде успадковувати.

У засіданні Молодіжної ради ФПО також взяв участь громадський лідер Дмитро Бабак, який обговорив із членами ради молодіжні проекти обласного центру.

 

Марія Іванова,

м.Кіровоград