2017-11-13 18:01:08

ЗУСТРІЧ З ПРЕМ’ЄРОМ. Шляхом діалогу та знаходження спільних рішень

 

Володимир Гройсман у своєму виступі зазначив, що відродження промисловості України та розвиток економіки визначені ключовим пріоритетом роботи Уряду та головним орієнтиром діалогу та співробітництва Кабінету міністрів з основними профспілковими об’єднаннями держави.

 «Нам вдалося побудувати діалог, у якому ми знаходимо рішення, - підкреслив він. - Перед нами стоять безпрецедентні виклики, але нам вдалося стабілізувати ситуацію в економіці, впровадити низку системних рішень в оплаті праці, в пенсійній системі. Ми виходимо на новий бюджетній рік, будемо впроваджувати  реформи в освіті та охороні здоров’я. Наголошую на тому, що для мене головний пріоритет – розвиток економіки. І те, що буде продукувати економіка, ми маємо розумно інвестувати в якість життя громадян. Ми маємо знаходити баланс між потребами та можливостями, які є в державі».

Глава Уряду підкреслив, що закладені Урядом на 2018 рік показники зростання відносно невеликі, але за умов впровадження реформ – в тому числі реформ в освіті та охороні здоров'я, вони можуть бути збільшені.

Одним з інструментів досягнення мети, впевнений Володимир Гройсман, є конструктивний і багатосторонній діалог - на рівні міністерств, відомств, органів місцевої влади та профспілкових об’єднань. Профспілки мають відігравати роль свого роду «тиску» в питаннях модернізації галузей промисловості, покращання умов праці, збільшення можливостей держави - в частині забезпечення власними ресурсами, створення стартапів та індустріальних парків, в питаннях розумного «лобізму» національного виробника, передусім із значною доданою вартістю, а також у вирішенні соціальних питань – в тому числі, питань тарифоутворення на місцях.

«Ми згодні, що зростання, яке ми закладаємо на рівні 3% - це недостатньо. Але навіть ці 3% - це на 400 млрд грн більше виробленої продукції і понад 170 млрд грн зростання фонду заробітної плати, - сказав Володимир Гройсман. – І ми маємо можливості ці показники збільшити вдвічі».

 

В цьому контексті Прем’єр-міністр закликав  профспілкових лідерів сконцентруватися і представити своє бачення промислового розвитку України, передусім видобувних галузей, на 2018 рік в максимально короткі терміни – в період між першим та другим читанням проекту держбюджету. «Чекаю пропозицій по галузях, - зазначив він.  – Якщо є кращі рішення, пропонуйте. Але ходити з протягнутою рукою – це не наша доля. У нас інша доля і інші можливості. За десятиріччя ми можемо досягти успіху і бути однією з найбільш розвинених економік світу. 5-7% (зростання ВВП щороку) можуть бути реальністю нашого зростання».

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі акцентував на тому, що ця робоча зустріч з профспілками є свідченням сталого соціального діалогу, який доповнює щоденну кропітку роботу з узгодження проектів урядових рішень, щотижневу роботу в урядових комітетах і на засіданнях Кабінету Міністрів України.

 «Динаміка такої роботи об’єктивно обумовлена масштабом реформ в Україні, потребою взаємоузгодження дій соціальних партнерів, оперативного реагування на виклики в економіці, у сфері трудових відносин, оплати праці та суспільно-політичному житті, - наголосив профспілковий лідер. - Тому на цій зустрічі ми хочемо поінформувати Уряд, що найбільше турбує наших спілчан, обмінятися думками як вирішувати проблемні питання у соціально-трудовій сфері та як посилити дієвість соціального діалогу і відповідальність державних органів та посадових осіб за прийняті рішення, аби уникнути масштабних трудових конфліктів. Спільною дорожньою картою для нас є  Генеральна угода, яка завершує свою дію у поточному році, і ми на порозі перемовин з укладення Угоди на новий термін».

Григорій Осовий підкреслив, що питання для обговорення на зустрічі №1 – це питання сфери реальної економіки та розвитку виробництва. Від імені профспілкової сторони він запропонував обговорити насамперед ситуацію в реальному секторі економіки з акцентом на розвиток промислового виробництва за рахунок якого формується ВВП і забезпечується  праця значної частини зайнятого населення.

 Голова ФПУ зазначив, що економічне зростання у 2-3% є недостатнім для сталого розвитку і підвищення добробуту людей. Як зазначають провідні економісти,  потрібен приріст не менше 5%, але для цього необхідно здійснити структурну перебудову економіки, провести модернізацію виробництва, створити високопродуктивні робочі місця та матеріально заохотити людей працювати в Україні.

Було також наголошено на тому, що в країні має бути єдина стратегія розвитку. Зараз своє бачення мають Федерація профспілок України, Національний комітет з розвитку промисловості, Федерація роботодавців України, Український союз промисловців і підприємців. Напевне все це потрібно об’єднати і ввести в русло єдиної державної політики. Натомість, погляньте на те, що робиться в Європейській спільноті. Там нещодавно прийнято нову Стратегію розвитку промисловості, частка якої у ВВП ЄС має зрости з 16 до 20% у 2020 році.

Говорячи про процеси приватизації, Горигорій Осовий зазначив: нова хвиля приватизації державних підприємств, законопроект щодо якої зараз розглядається у Верховній Раді, може створити передумови  їх оздоровлення і порятунку, а може призвести до конфліктів і протестів працівників. «На нашу думку, профспілки мають бути долученими до опрацювання умов приватизації, договорів купівлі-продажу, здійснювати громадський контроль за їх виконанням», - сказав він.

 Особливу увагу Голова ФПУ приділив питанням проведення реформ. Він порівняв те, як відбувався процес впровадження пенсійної та медичної реформи. Пенсійна реформа, незважаючи на її складнощі, завдяки активній інформаційно-роз’яснювальній роботі, зустрічах Міністра соцполітики з профспілками і депутатським корпусом відбувається без суспільного протистояння. Інша реформа – медична, яка стосується кожного громадянина. Закритість Міністерства охорони здоров’я, небажання співпрацювати з професійними організаціями спонукали до колективного трудового спору і згодом до всеукраїнської акції протесту працівників охорони здоров’я, протистояння в парламенті та суспільстві.

Торкнувшись питання Держбюджету на 2018 рік, цін та тарифів, Григорій Осовий зазначив: «Будемо відверті, конструктивного діалогу щодо проекту Держбюджету не відбулося, розгляд у Національній тристоронній соціально-економічній раді, як це передбачено її регламентом, теж провалено. Профспілкові пропозиції, які вносились на різних етапах  бюджетування, здебільшого не враховано, хоча є відповідні зобов’язання Уряду за Генугодою. Це  забезпечення повноцінного фінансування галузей, що фінансуються з Держбюджету та встановлення мінімальної зарплати на рівні не нижчому фактичного прожиткового мінімуму (4023 грн., а не 3723 грн.)».

 Голова ФПУ також наголосив, що профспілки мають принципову та незміну позицію з питання цін та тарифів: вони мають бути справедливими та відповідати реальної платоспроможності населення.

Григорій Осовий зазначив, що важливим питанням залишається питання виконання чинної Генеральної угоди та наступних переговорів з укладання нової Генугоди. «Для цього вже створено профспілкову сторону. В ній представлено всі шість національних репрезентативних профоб’єднанння, що сукупно представляють   7 млн. спілчан. Спільний представницький орган профспілок схвалив Декларацію цілей і завдань на переговори. Пропонуємо, не гаючи часу, її розглянути», - сказав він. І підкреслив, що профспілкова сторона передала свої пропозиції соціальним партнерам.

Під час зустрічі відбувся відвертий, конструктивний, гострий діалог щодо шляхів вирішення актуальних проблем, що турбують зараз людей праці, все українське суспільство.

Від Уряду виступили: Перший прем’єр-міністр України Степан Кубів, міністр соціальної політики України Андрій Рева; від профспілкової сторони – голова Профспілки авіабудівників Ярема Жугаєвич, голова Федерації профспілок Луганської області Валерій Черниш, голова Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок Анатолій Широков, заступник голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості Олександр Рябко, голова Всеукраїнської незалежної профспілки працівників транспорту Віктор Гербеда, голова Профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов, голова Профспілки працівників освіти і науки Георгій Труханов, голова Профспілки працівників лісового господарства Степан Кривов’язний, голова Профспілки працівників охорони здоров’я Вікторія Коваль та інші.

 Присутні на зустрічі підкреслили, що в державі є і залишаються невирішеними багато проблем, в тому числі, в соціальній сфері. Натомість позитивним є факт запровадження Урядом програм підтримки розвитку промисловості та зміцнення соціальних стандартів, зокрема щодо збільшення зарплат, змін в пенсійній реформі, збереження політики надання комунальних субсидій. Прийнятною є і динаміка виконання Генеральної тристоронньої угоди  регулювання основних принципів та норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні, укладеної на 2016-2017 роки.

 Учасники зібрання наводили статистику, згідно з якою в Україні з початку року значно зросла кількість людей, які отримують зарплати більше мінімальної. Ще у грудні минулого року питома вага людей, яким було нараховано зарплати менше 3200 грн, становила понад 40%, нині це тільки 20%. В абсолютних цифрах понад 2 млн людей отримують нині підвищену зарплату. З початку року на 24,3% збільшилася кількість людей, які отримують зарплати більше 10 тис. грн. Більш ніж на третину в середньому  збільшилися зарплати лікарів та працівників освіти та науки. Кількість зареєстрованих безробітних – вересень 2017 року до вересня 2016 року – скоротилась на 11,3%. Все це дало можливість наростити надходження на ЄСВ на 39,3 млрд грн і таким чином посилити бюджет Пенсійного фонду. А в результаті ухвалених у жовтні рішень щодо пенсійної реформи в Україні на третину скоротилася кількість пенсіонерів, які отримують пенсії менше 2 тис. грн, натомість втричі (3,3 раза) зросла кількість пенсіонерів, які отримують пенсії розміром від 5 до 10 тис. грн.

 Пріоритетами проекту нової угоди  - на 2018 рік – визначені подальше економічне зростання, ефективне врядування, розвиток людського капіталу, верховенство права і боротьба з корупцією, безпека та оборона.

Під час зустрічі та підсумовуючи обговорення, Премєр-міністр України дав низку відповідних доручень керівникам міністерств та відомств щодо вирішення порушених профспілками проблем. 

Учасники наради  висказали впевненість, що такі зустрічі стануть очікуваним важливим імпульсом у розвитку справжнього соціального діалогу.

У зустрічі взяли участь заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко, представник ФПУ у Верховної Раді України Сергій Каплін, президент УСПП Анатолій Кінах, голова Об’єднання всеукраїнських профспілок і об’єднань «Єдність» Анатолій Онищук, голова Конфедераціії вільних профспілок Михайло Волинець.

 Прес-центр ФПУ