2017-10-11 09:02:32

Підписано тристоронню Домовленість щодо підвищення тарифної ставки працівника 1-го розряду

 

 

Изображение 910

 

Таким чином, на підприємствах, в організаціях небюджетної сфери всіх форм власності тарифна ставка робітника І розряду встановлюється у розмірі:

- визначеному відповідною галузевою, територіальною угодою або колективним договором;

- для галузей, де не укладено галузеві угоди, або їх положення не регулюють розмір тарифної ставки робітника І розряду, - на рівні, що не менше як на 10% перевищує визначений Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» прожитковий мінімум для працездатної особи.

Зазначену норму було передбачено у Генеральній угоді на 2016-2017 роки з метою актуалізації її положень.

Коментуючи ухвалене рішення, Голова СПО об’єднань профспілок, Григорій Осовий зазначив, що перемовини з підвищення розміру тарифної ставки робітника І-го розряду тривали довго і лише наразі Сторонам вдалося віднайти консенсус. Це підвищення є лише початком подальших консультацій та переговорів з метою покращення умов праці для людей, а також хорошим стартом для початку переговорів з укладення Генугоди на новий строк, які, за сподіваннями керівників трьох Сторін, будуть більш динамічними і результативними.

 

Изображение 763

 

- Ми й надалі будемо рухатись шляхом підвищення соціальних стандартів, - запевнив присутніх членів СПО об’єднань профспілок Міністр соцполітики Андрій Рева.

У рішенні СПО об’єднань профспілок також запропоновано сторонам соціального діалогу до 1 грудня ц.р. опрацювати параметри та критерії визначення розміру тарифної ставки робітника І-го розряду для їх застосування при переговорах з встановлення цього показника у 2018 році.

СПО також розглянуло та прийняло рішення з питань: «Про постатейні профспілкові зауваження до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» та їх лобіювання в Парламенті», «Про визначення позиції СПО об'єднань профспілок щодо проекту Закону України «Про колективні угоди і договори», підготовленого тристоронньою робочою групою» та ін.

 

Изображение 854

 

Того ж дня під головуванням Голови СПО об’єднань профспілок Григорія Осового відбулось перше засідання СПО репрезентативних всеукраїнських профоб’єднань, Угоду про утворення якого підписано 8 вересня 2017 року.

На засіданні ухвалено документи, що регламентують діяльність новоутвореного СПО, сформовано його робочі органи, створено Робочу комісію профспілкової сторони для ведення переговорів з укладення нової Генеральної угоди. Вирішено до 20 жовтня напрацювати проект Декларації цілей і завдань, які вбачають профспілки на переговорах з укладання нової ГУ, а до 1 листопада профспілкова сторона має намір ініціювати перед своїми соціальними партнерами початок колективних переговорів з укладення ГУ на новий строк.

 

Изображение 708

 

Изображение 743

 

Прес-центр ФПУ