2017-09-05 12:32:26

ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ ПРОТЕСТУ ПРОФСПІЛОК ЗАПЛАНОВАНА НА 19 ВЕРЕСНЯ

 

Нагадаємо, що 8 серпня 2017 року в Києві відбулася Президія Профспілки працівників охорони здоров’я України, де прийнято одноголосно рішення: пікетувати Адміністрації Президента, Верховної Ради  та Кабінету Міністрів України.  Як зазначила голова Профспілки Вікторія Коваль,  йдеться про значне недофінансування медицини в середньому на 40-60 відсотків від потреби, про  критичну ситуацію в оплаті праці, як також і про захист законних прав та інтересів не лише працівників галузі, але й усіх громадян, які є користувачами медичних послуг. Непродумані та незрозумілі до кінця реформи, які не погоджені між МОЗ та Верховною Радою, не погоджені згідно з чинним законодавством і з профспілками,  не дають бачення позитиву в змінах, які грядуть. Адепти реформи взяли досвід інших країн і просто перенесли його на українські реалії.  

Всі намагання профспілок вирішити найгостріші проблеми в рамках соціального діалогу, а також зареєстрованого торік колективного трудового спору – ігноруються владою, що є неприпустимо. Відтак, катастрофічне погіршення соціально-економічної ситуації в медицині спонукають Профспілку до активних дій відстоювання трудових прав та інтересів працівників галузі і громадян країни.

17 серпня з цих питань відбулася розширена Президія Івано-Франківської обласної організації працівників охорони здоров’я з широким представництвом від влади, де йшлося «Про погіршення соціально-економічної ситуації в галузі охорони здоров’я області та дії профспілок щодо відстоювання трудових прав членів профспілки». Повністю підтримано вимоги Профспілки працівників охорони здоров’я України до всіх інститутів влади.Констатовано факти загрозливої ситуації в медичній галузі області. Незабезпеченість коштами на виплату заробітної плати до кінця року складає 190 млн.грн. Триває процес викидання медичних працівників на вулицю.

У понеділок 4 вересня з нагадуванням про все це був виступ голови обласної організації працівників охорони здоров’я області Наталії Бирчак  на цей раз перед головами галузевих профспілок області і активом.

«Що очікує медичних працівників, а відповідно і пацієнтів? Реформаторами пропонується зміна принципу фінансування, зміна статусу лікувальних закладів і перетворення їх в неприбуткові некомерційні підприємства. Що це тягне за собою? - висловлювала  доповідач занепокоєння медичної спільноти.

Що таке створювана Національна служба здоров’я, яка займатиметься розподілом коштів? – також важко уявити. Всі акценти робитимуться на первинну медичну допомогу. А що таке первинка в наших українських реаліях?

Це - лікар з фонендоскопом, і в кращому випадку -  з апаратом для вимірювання тиску. Тим часом лікарні, де насправді лікуються люди, будуть на самовиживанні, вони,  в баченні реформаторів, мають – заробляти. Заробляти в кого? Яка перспектива очевидна?  

Більш потужні заклади дадуть собі раду, бо люди змушені кудись звертатися. Менші лікарні  будуть зникати. Про яке наближення медичних послуг до людини йдеться?

Розуміємо – не надається вчасно допомога, нема лікування – матимемо ще більш хворе населення, смертність. Тим часом показники демографії, захворюваності, інвалідизації наших громадян – вкрай тривожні…

Міністерства охорони здоров’я в Україні як такого – немає. Якщо більше року нема міністра, а є на посаді людина-волонтер (яка має не відомо яку освіту і яка народилася і проживала в Америці),  то  що знає  про нашу охорону здоров’я?» – апелювала Н.Бирчак.

Тим часом на піар-реформи  в нашій державі міжнародні організації виділили величезні кошти. Які маємо реальні зміни?

Лідери галузевих профспілок підтримали ініціативи медичної спільноти та вимоги Профспілки охорони здоров’я України до Президента , Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, з якими представники профспілок області візьмуть участь в акції протесту 19 вересня в Києві. Серед головних – призначити Міністра охорони здоров’я України, збільшити обсяг медичної субвенції, ліквідувати зрівнялівку в оплаті праці, здійснювати реформу з дотриманням Конституції та законодавства України, не допустити комерціалізації системи охорони здоров’я.