2017-08-18 16:05:30

ПРОСПІЛКИ ВИМАГАЮТЬ СПРАВЕДЛИВОЇ І ЕФЕКТИВНОЇ МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ

 

Питання, яке було поставлено на порядок денний  - архіважливе: «Про погіршення соціально-економічної ситуації в галузі охорони здоров’я та дії профспілки щодо відстоювання трудових прав членів профспілки». Нагадаємо, що на початку вересня профспілки вийдуть на масовий протест, вимагаючи прозорості  очікуваної реформи, її ефективності та соціальної наповненості. Таке рішення було ухвалено в Києві 8 серпня на засіданні Президії галузевої профспілки.

У виступі голови обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Наталії Бирчак прозвучала інформація про кризовий стан галузі  через тривале та значне недофінансування ( в середньому 40-60%  від потреби). Відтак станом на 1 серпня 2017 року в закладах охорони здоров’я дев’яти районів Івано-Франківської області існує затримка з виплати заробітної плати та оздоровчих при наданні щорічної відпустки. (Департамент охорони здоров’я інформує, що ця цифра складає 10 млн. грн., натомість самі медики, зібравши інформацію від головних бухгалтерів закладів назвали свою цифру боргів: 54млн.125,9 тис. грн. До кінця року прогнозований медиками дефіцит коштів на виплату зарплати  складе близько 190 млн. грн., тоді як ДОЗ області озвучує лише 100 млн.грн.).

Крім того, констатувала доповідач, навіть у районах області, де зарплата виплачується, традиційно застосовуються заходи економії бюджету, доплати скасовуються, як і надбавки та стимулюючі виплати, при тому, що навантаження на медперсонал збільшується.

Присутні в залі представники закладів охорони здоров’я, профспілчанські лідери своїми виступами та запитаннями до представників влади підтверджували ситуацію, що триває безпідставне скорочення кадрів, ганебною практикою стає відправляння людей у безоплатні довгострокові відпустки за власний рахунок, не виплати заробленого, вже не кажучи про відсутність лікарських засобів для надання допомоги пацієнтам, для виконання пунктів вимог охорони праці тощо. Що ж, владі доводиться дивитися людям в очі і  в своє дзеркало.

Маніпулювання  цифрами відбувається не лише в сфері охорони здоров’я, пацієнтами якої є пересічні громадяни України, - звучало у претензіях людей.  Самі бо слуги народу лікуються не в сільських амбулаторіях.

З-за умов, що звернення та заяви до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, голів профільних комітетів ВРУ, МОЗ, місцевих органів влади щодо недофінансування галузі та критичної ситуації в оплаті праці працівників закладів охорони здоров’я залишаються без належного реагування, як зазначила лідер обласної галузевої профспілки Н.Бирчак,  президія вважає, що таке ставлення до вирішення проблем медичної галузі та її працівників є неприпустимим.

Тим часом, зазначала доповідач, варто подивитися на цифри демографії в Україні, на статистику захворюваності, в тому числі серед дітей, що сягає офіційно - 80 %. І стане зрозуміло, як «багато їдять українці», як належно   лікуються, як «не хочуть працювати».

Кому потрібна Україна, окрім нас, українців? – риторично питали присутні, і мали рознести у всі кінці прописну істину на цей раз щодо медичної реформи: не дозволяти обманювати нас, запрошуючи гастролерів на мільйонні зарплати, які зруйнують те, що маємо, і не відповідатимуть ні за що.

Представники влади І.Пасічняк та В.Федорів  проінформували присутніх про заходи, які вживаються на рівні області щодо погашення заборгованості, визнали вимоги і тривоги працівників охорони здоров’я справедливими.

Переконливими і відвертими були виступи М.Піцуряка,  Л.Малофія, І.Басюка, які з позицій власного досвіду і авторитетного аналізу ситуації оцінили ризики  очікуваної реформи. В унісон із заявами та оцінками, які зробила В.Коваль, голова профспілки працівників охорони здоров’я України, зазначили, що  процес реформування проходить не лише без урахування думки медичних працівників, а майже підкилимно. Не видно добрих новацій,  все хитко і не зрозуміло, не видно людського обличчя з-за пропонованих змін. «Адепти реформи взяли досвід інших країн і просто перенесли його на українські реалії. Без урахування матеріального стану української медицини, якості наших доріг, ментальності тощо».

Реформатори взагалі не обговорюють свої ідеї та ініціативи з медичними працівниками, які мають стати локомотивом змін. А якщо на місцях люди їх не сприймуть, то й провал гарантований, - підсумували.

Президія прийняла Постанову, якою визнано дії Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я України у вирішенні питань фінансування галузі та підвищення рівня заробітної плати незадовільними і такими, що призвели до погіршення соціально-економічної ситуації в охороні здоров’я, несуть загрозу руйнації галузі.

Президія звернулася до всіх соціальних партнерів, до профспілкового активу, працівників медичних закладів та всіх небайдужих людей щодо солідарних дій з вимогами профспілок до всіх інституцій влади. Підтримано пропозицію Президії професійної спілки працівників охорони здоров’я України провести у першій половині вересня 2017 року в м.Києві Всеукраїнську акцію протесту працівників охорони здоров’я у формі пікетування Адміністрації Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.

Головним гаслом, яке медична спільнота піднімає та об’єднує всіх небайдужих є вимога: «Громадянам України – доступну та якісну медичну допомогу. Працівникам охорони здоров’я – роботу, зарплату, соціальний захист». 

Профспілчани планують одночасно з проведенням Всеукраїнської акції протесту провести в містах обласного підпорядкування, обласних і районних центрах акції протесту з врученням вимог Профспілки та прийняттям Резолюції щодо поліпшення соціально-економічної ситуації в галузі охорони здоров’я. В часі підготовки акції  просять ЗМІ надати їй найбільш можливий інформаційний супровід з роз’ясненням причин і завдань, які маємо вирішити.

Серед головних вимог – «призначити Міністра охорони України – не зайшлого, збільшити обсяг медичної субвенції задля погашення боргів із зарплати, ліквідувати зрівнялівку в оплаті праці шляхом підвищення з 1 вересня 2017 року на два тарифних розряди ЄТС посадові оклади лікарів, медичних сестер, спеціалістів з вищою немедичною освітою задля забезпечення однакових підходів в оплаті праці працівників бюджетної сфери. Встановити медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я надбавку за престижність праці. Здійснювати реформу системи охорони здоров’я з дотриманням Конституції України та законодавства України, з урахуванням позиції Профспілки та думки медичної спільноти. Зберегти кадровий потенціал і право громадян на доступну і якісну медичну допомогу. Виконати рішення судів щодо скасування постанови КМУ №442 в частині щодо реорганізації Держ СЕС України та постанови КМУ №1024 щодо скорочення ліжкового фонду.

Р.S.

На часі розуміння, що профспілкам вкрай важливо мати свій громадський стабілізаційний Фонд, який би дозволяв фінансувати протестні акції  ( бо скільки представників зуміємо без необхідних коштів делегувати в Київ? ) та системно вести більш активну просвітницьку й інформаційну роботу. Наразі з цих питань профспілки вразливі і безпорадні перед заангажованими телеканалами і ЗМІ.

                                             М.ПАВЛИШИН