2017-07-18 09:01:03

Григорій Осовий: профспілки обстоюють принципи соціальної справедливості при впровадженні пенсійних новацій


Прем’єр-міністр України В.Гройсман подякував депутатам за розгляд пенсійної реформи і запевнив, що готовий нести відповідальність за її проведення.

Отже, дано старт пенсійній реформі.

Профспілки не стоять осторонь цих суспільно-важливих процесів: внесено низку пропозицій до законопроектів, міністр соціальної політики А.Рева презентував профспілковцям основні аспекти реформування, СПО об’єднань профспілок на своїх двох останніх засіданнях 3 та 10 липня ц.р. питанням проведення пенсійної реформи приділив неабияку увагу.

 

 

 

Власним баченням на зміни у пенсійному законодавстві поділився Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

- У профспілок позиція однозначна – пенсійна реформа необхідна, вона давно назріла. Більшість українських пенсіонерів (за статистичними даними 70%, а це - біля 8 млн.) на сьогодні отримують пенсію менше 1500 грн., що ставить їх на грань виживання. Тому пенсії конче потрібно підвищувати. Але з іншого боку існує колосальний дефіцит Пенсійного фонду, який більш ніж на третину фінансується з Держбюджету, щоб здійснювались навіть такі невисокі для більшості пенсіонерів виплати.

Тому нам потрібно шукати рішення між потребами людей у пенсійному забезпеченні та об’єктивною фінансовою спроможністю.

 

Що пропонується Урядом і вважається позитивним?

1. Осучаснення існуючих пенсій, тобто їх підвищення.

2. Скасування спеціальних пенсій для окремих категорій громадян.

3. Відміна обмежень при виплаті пенсій працюючим пенсіонерам.

4. Поступове звільнення Пенсійного фонду від невластивих для нього виплат, а також підвищення розміру ЄСВ для підприємств, де існують шкідливі та небезпечні умови праці, і працівники мають право на достроковий вихід на пенсію.

Зокрема, для цього нами запропоновано законопроект, узгоджений трьома сторонами соціального діалогу, яким передбачається підвищення розміру сплати власником Єдиного соціального внеску з встановлених 22% за працівників, які працюють за списком 1, – на 15%, а за списком 2, – на 7%.

Потрібно зазначити, що для великої кількості нинішніх пенсіонерів (за розрахунками ПФ - для 5,6 млн.) вже з 1 жовтня 2017 року розмір пенсії збільшиться на суму від кількох сотень до 1000 грн. щомісячно. Для цього додатково знадобиться понад 12 млрд. грн., а наступного року – ще біля 30 млрд. грн. додаткового фінансування. Важливо, що таке осучаснення пенсій планується проводити в кілька етапів – у 2017 році з урахуванням середньої заробітної плати в країні 3764грн., а в 2019 році – вже перерахувати з урахуванням середньої зарплати 5600грн., що торкнеться вже всіх пенсіонерів, і таким чином щоб за ці 3 роки вирівняти розміри пенсій для тих, хто пішов раніше на пенсію, і тих, хто буде виходити невдовзі. А з 2021 року пенсії для усіх пенсіонерів збільшуватимуться в автоматичному режимі з урахуванням двох факторів: темпів зростання середньої зарплати і індексу інфляції, але не менш ніж на 50% від росту середньо заробітної плати.

Серед позитивів також можна назвати те, що Урядом пропонується більш жорстко прив’язати розмір пенсії до страхового стажу і забезпечити нарахування пенсій залежно від кількості років страхового стажу працівника і розміру сплачених ним в Пенсійний фонд внесків. Маєш більший стаж роботи – отримуєш більшу пенсію. Це – справедливо, тому що на сьогодні склалася ситуація, коли ті, хто мають невеликий стаж роботи (15 років) і ті, хто пропрацював 30-40 років отримують фактично однакову пенсію, що у людей викликає заперечення. Ми вбачаємо, саме за таким принципом відновлюється соціальна справедливість при визначенні розміру пенсій, а з іншого боку це стимулюватиме до виходу трудових відносин з тіні.

 

Серед основних негативів змін у пенсійному забезпеченні профспілки визначають:

1. Зменшення коефіцієнту страхового стажу при виході на пенсію з 1,35 до 1,0, що загрожує суттєвим скороченням розміру пенсій для майбутній пенсіонерів.

 

Така міра порушує норми статті 22 Конституції України, якою не допускається звуження змісту та обсягу вже існуючих прав і свобод для громадян, а також не відповідає Конвенції МОП №102, яку Україна ратифікувала 2016 року. Положеннями цієї конвенції передбачено, що пенсія за віком на момент виходу на пенсію встановлюється на рівні 40% від заробітку працівника після 30 років стажу, який враховується для призначення пенсії.

2. Поступове (протягом 10 років) збільшення страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, з 15 до 35 років.

Така норма пропонується як альтернатива не підвищення пенсійного віку, а також як засіб, що сприятиме детенізації трудових відносин, де за окремими даними нелегально працюють біля 5 млн. осіб, за яких не перераховується до пенсійної системи жодної копійки.

Однак, профспілки вважають, що верхня межа страхового стажу є завищеною, а темпи її запровадження мають бути більш повільними. Наскільки? – тут ми готові до дискусії у пошуку взаємоприйнятного рішення, тому що не потрібно забувати, що у 90-і роки, у період розрухи в економіці, масового безробіття та невиплати зарплат, не кожен був здатен знайти постійне робоче місце і здійснювати перерахунки до Пенсійного фонду. Тоді держава не створювала для людей належних умов зайнятості і цей фактор потрібно враховувати.

3. Передчасним з позиції профспілок також є скасування пенсій за вислугу років, що позбавить такого права працівників освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, льотного складу авіації, геологорозвідки, низки робітничих спеціальностей, спортсменів, артистів та ін. Вирішення цього питання полягає у запровадженні професіональних пенсійних систем, а оскільки вони ще не створені, то погіршувати умови пенсійного забезпечення людей – неприпустимо.

У законопроекті міститься низка норм, які не пов’язані з питаннями пенсійного забезпечення і потребують окремого обговорення, це питання обчислення і сплати єдиного внеску, призначення і виплати щомісячних страхових сум потерпілим на виробництві та інші.

 

Шляхи збалансування позицій Уряду і профспілок:

Потрібно віднайти формулу соціальної справедливості при проведенні пенсійної реформи, що дозволить врахувати інтереси пенсіонерів, які отримують пенсію сьогодні, і тих, хто виходить на пенсію у майбутньому. Фактично йдеться про суспільний діалог поколінь. Адже шляхом зменшення коефіцієнту страхового стражу та збільшення років, необхідних для отримання права на вихід на пенсію, зекономлений ресурс передається нинішнім пенсіонерам на підвищення ним виплат.

Проте законопроект з’явився нещодавно і такого публічного діалогу ще не відбулося. Люди не мають з цього приводу об’єктивної інформації, а політики часто вдаються до небажаних спекуляцій навколо цього соціально-важливого питання. СПО профспілок визначив, що потрібен час для більш ретельного аналізу законопроекту. Якщо це буде підтримано, і буде неможливим зберегти коефіцієнт страхового стажу на рівні 1,35, а на це потрібно додатково тільки в цьому році близько 40 млрд., яких немає у ПФ, то ми би могли запропонувати встановити верхню межу необхідного страхового стажу не в 35, а в 30 років, запровадити диференційовану шкалу стажу при призначенні пенсій: чим більша тривалість легальної праці, тим вищий коефіцієнт, наприклад, починати з коефіцієнта 1,0 при невеликому стажі роботи, а за 30 років стажу і більше – 1,35. Тим самим не звужувати права пенсіонерів, а запровадити стимулюючий механізм для більш пізнього виходу на пенсію.

- Не повинно бути зрівнялівки, - наголошує профспілковий лідер, - ми за соціальну справедливість, яка полягає у тому, що на гідну пенсію мають розраховувати насамперед ті, хто офіційно працював і сплачував соціальний внесок. Тим, хто на момент виходу на пенсію не матиме необхідної кількості років страхового стажу, вочевидь має виплачуватись соціальна допомога, але не за рахунок Пенсійного фонду, а з державного бюджету, тому що один з головних обов’язків держави – убезпечити людей від бідності.

 

Опубліковано у газеті «Профспілкові вісті» № 28 від 13 липня 2017 року

 

 Прес-центр ФПУ