2017-06-22 17:12:57

Завдання профспілок – підвищити ефективність соціального захисту людини праці

У звітному періоді, як зазначили доповідач і виступаючі на конференції, профспілки активно відстоювали інтереси людини праці, при цьому застосовували гнучку політику – від ведення соціального діалогу до організації акцій протесту. Так, у 2016 році відбувся Всеукраїнський марш протесту профспілок проти підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги, а також ініційований Радою профспілок області двотисячний мітинг під стінами ОДА з аналогічними вимогами. Активними також були протестні дії працівників Бурштинської ТЕС щодо невиконання адміністрацією станції своїх соціальних зобов’язань. Багатолюдний мітинг проти дій правління ПАТ «Укрнафта», спрямованих на руйнацію виробничих підрозділів Товариства, провели у м. Долині працівники нафтогазового комплексу.

В результаті на вимогу профспілок розмір мінімальної зарплати для працюючих встановлено на рівні фактичного прожиткового мінімуму – 3200 грн. Вдалося досягти зростання обсягів промислового виробництва, зменшення кількості безробітних. В області реальна заробітна плата зросла в квітні п.р., порівняно з відповідним періодом 2016 року, на 48,4 %.

Проте досягнутих зрушень було вкрай недостатньо, чимало проблем залишилися невирішеними. Ця думка була провідною у виступах голів профкомів Прикарпатського управління бурових робіт Григорія Третяка, Калуської ТЕЦ – Лідії Анатієнко, Івано-Франківської міської лікарні № 2 – Ореста Любінця, голів обласних профоб’єднань працівників агропромислового комплексу Ганни Чорній, харчової та переробної промисловості Надії Бурлаки, голови Івано-Франківського міського комітету профспілки працівників освіти і науки Андрія Дем’янчука, голови Верховинського райкому профспілки працівників культури Ганни Паньків, заступника голови – виконавчого директора обласного об’єднання організацій роботодавців Василя Скригунця.

Виступаючі на конференції порушували ряд важливих проблем, зокрема щодо підвищення ролі профспілок у здійсненні контролю законодавства про працю, зміцнення правових служб. Вносилася пропозиція створити на базі Ради профспілок області центр правової допомоги для надання спілчанам безоплатних юридичних консультацій, представництва їх інтересів у судах, проведення правового навчання профактиву.

Наголошувалося й на тому, що в період децентралізації необхідно зберегти цілісність галузевих ланок профспілок, їх організаційної структури, недопущення ліквідації первинних профорганізацій у процесі створення об’єднаних територіальних громад.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий загострив увагу присутніх на необхідності посилення експертно-аналітичної роботи профспілкових органів, вкрай важливої у відстоюванні конституційних прав спілчан. Профспілковий лідер наголосив на потребі внесення змін до законодавства про колдоговірне регулювання трудових відносин. Адже пільгами, які нині передбачені в колдоговорах, користуються всі працюючі. При цьому необхідно визначити преференції для членів профспілок. Це важливий акцент мотивації профспілкового членства.

На звітно-виборній конференції визначено завдання профспілок на наступний термін. Прийнято звернення і заяви до найвищих посадових осіб держави щодо змін до Закону України «Про оплату праці», ситуації навколо ПАТ «Укрнафта», реформування земельних відносин та системи охорони здоров’я України. Направлено також звернення до Івано-Франківської обласної ради щодо прийняття рішення про укладання з Радою профспілок області договору безоплатного користування будинком на площі Міцкевича, 4 або договору-оренди з пільговим нарахуванням орендної плати.

На засіданні відкритим голосуванням проведено вибори керівництва Ради профспілок області. Делегати висловили вотум довіри багаторічному лідеру профспілок Прикарпаття Ігорю Басюку, обравши його на посаду голови РПО на наступний термін. Першим заступником голови Ради профспілок області обрано Володимира Уєвича, заступником голови – юриста Уляну Гураль.