2022-05-06 09:56:42

Хто як не я, бджілка ж вулик не покидає!

Президія Коломийської районної організації Профспілки працівників освіти і науки України визнала найкращою волонтеркою в організації учительку Нижньовербізького ліцею Мар’яну Марук.«Бджілка вулик не покидає» – саме таким гаслом керується Мар’яна Марук, учителька Нижньовербізького ліцею, що на Франківщині.Освітянка розповідає, що її волонтерська справа, якщо це можна так назвати, розпочалася вже давно, це була робота в різних організаціях, де є діти.

2022-05-06 09:45:04

Чи можна під час війни надати щорічну відпустку тривалістю більше 24 днів?

Державна служба України з питань праці роз’яснює, що за рахунок власних коштів роботодавець має право надати в період дії воєнного стану основні оплачувані щорічні відпустки тривалістю понад 24 дні. Надання відпустки більшої тривалості є правом, а не обов’язком роботодавця.Законодавчими актами, що визначають державні гарантії реалізації працівниками права на відпустки в умовах воєнного стану (тривалість і порядок їх надання) є:

2022-05-04 18:36:12

НАША СИЛА В ЄДНОСТІ

2 травня Прикарпаття відвідав голова Профспілки працівників державних установ України, член президії Федерації профспілок України та Національної тристороньої соціально-економічної ради Юрій Піжук.

Він поспілкувався з виборним профспілковим активом обласної організації Профспілки і розповів про профспілкову та волонтерську  діяльність,   особисті враження під час відвідання різних регіонів країни, зокрема тих, де ведуться чи завершилися активні бойові дії. Юрій Миколайович висловив свої пропозиції  щодо удосконалення трудового законодавства та перегляду форм роботи профспілкових працівників і активу.

2022-05-03 09:11:13

НАБРАЛИ ЧИННОСТІ ЗМІНИ ДО ПЕНСІЙНОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО ДОСТРОКОВОГО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСІБ ПЕРЕД ПЕНСІЙНОГО ВІКУ ТА ІНДЕКСАЦІЇ ПЕНСІЙ

 

30 квітня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» від 15.02.2022 р. №2040-IX, яким урегульовано низку питань у сфері пенсійного забезпечення громадян. Зокрема, із прийняттям зазначеного закону відновлюється можливість дострокового призначення пенсії за віком особам, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників. Дострокова пенсія призначатиметься особам, яким на день звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які зареєструвалися у державній службі зайнятості, але для яких відсутня підходяща робота, та мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі (35 років – для чоловіків, 30 років – для жінок) (п. 6 частини 1 ст. 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003р. №1058 (далі – Закон №1058).

2022-05-02 12:47:49

ЄДИНІ ПРАВИЛА ІНДЕКСАЦІЇ НА ВСІ ПЕНСІЇ ВСТАНОВЛЕНО НА ЗАКОНОДАВЧОМУ РІВНІ

Президент України В.Зеленський підписав Закон, який забезпечує щорічну індексацію пенсій для всіх категорій пенсіонерів з урахуванням показників інфляції та росту середньої заробітної плати. Також повертається дата щорічної індексації – 1 березня. Вона тепер зафіксована в законі і не буде коригуватись вручну, - про це 30 квітня ц.р. повідомила Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України.

2022-04-29 10:56:48

ВІДЗНАЧЕНО НАЙКРАЩИХ

Завершився регіональний етап Всеукраїнського огляду –конкурсу клубних закладів у сільській місцевості, проведений згідно наказу Міністерства культури України від 30.06.2017 року №619. У Навчально-методичному центрі культури і туризму Прикарпаття відбулися урочисті підсумкові збори переможців огляду – конкурсу.

2022-04-29 09:28:44

РФ знищує освітні заклади в Україні: понад 1,5 тисячі вже нещадно пошкоджено

Про це повідомив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, коментуючи 63-й день жорстокого вторгнення рф на територію України та руйнування нашої держави.

За його словами, ворог продовжує обстрілювати заклади освіти. Так, учора це була одна зі шкіл Лисичанська. У цей момент у її підвалі ховалися 23 людини, зокрема і налякані діти. Стіни вистояли – врятували життя нашим громадянам.

2022-04-28 09:18:25

28 КВІТНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ. «ДІЙМО РАЗОМ, ЗАРАДИ МИРУ І БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ»

Значущість результатів будь-якої діяльності не може бути вище цінності здоров’я та життя працівника.Міжнародна організація праці (МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування знань і досвіду з  охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше цей день відзначався у 2003 році. В Україні  День охорони праці почав відзначатися з  2007  року   згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/2006.

2022-04-27 11:30:30

ПРОФСПІЛКИ НАГОЛОШУЮТЬ НА НЕОБХІДНОСТІ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ У СФЕРІ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Голова СПО обєднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий надіслав листа Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю про необхідність здійснення державного нагляду у сфері охорони праці. У листі зазначено, що 28 квітня щороку ідзначається День охорони праці, який співпадає з Всесвітнім днем охорони праці. Україна, ратифікувавши основоположні Конвенції Міжнародної організаціі праці, взяла на себе зобовязання забезпечення  певних  норм  та  надає регулярно  звіти.

2022-04-27 09:54:46

УКРАЇНА ТА УКРАЇНСЬКІ ПРОФСПІЛКИ ДАВНО ЗРОБИЛИ СВІЙ ВИБІР, ЯКИЙ ПОЛЯГАЄ У ПРИЄДНАННІ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

За ініціативою української сторони, 13 квітня 2022 року відбулася зустріч члена Генеральної ради МКП,  Голови ФПУ Григорія Осового з Генеральним секретарем Загальноєвропейської регіональної ради МКП, Генеральним секретарем ЄКП Лукою Вісентіні.