2024-03-01 16:08:17

ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН

В умовах повномаштабної війни в Україні одним з головних чинників для перемоги є підтримка Збройних Сил України. Сплата податків важлива як ніколи. Кожен, хто вважає себе громадянином нашої держави, має розуміти, що задекларована праця - це шлях до вільної незалежної економічно сильної країни.

     Перший заступник Голови Ради профспілок області Олександра Гринів взяла участь у засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації спільних дій щодо зменшення рівня незадекларованої праці, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань.

     В ході засідання обговорено основні положення Національного плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці, виробничого травматизму.

2024-03-01 12:52:58

АРХІВНІ ПРАЦІВНИКИ АНАЛІЗУЮТЬ СВОЮ ДІЯЛЬНІСТЬ

    29 лютого 2024 року відбулося розширене засідання колегії Державного архіву Івано-Франківської області. Тут обговорили підсумки роботи архівних установ Прикарпаття у 2023 році та визначили їх завдання  на поточний рік.

          Захід  розпочався  з вшанування хвилиною мовчання пам’яті всіх загиблих внаслідок російської агресії українських воїнів та цивільних осіб.

        У засіданні взяли участь керівник апарату обласної державної адміністрації Ярослав Дем’янчук, голова обласного комітету Профспілки працівників держустанов Ніна Гушпіт та керівники архівних відділів райдержадміністрацій і міськвиконкомів області.

2024-03-01 11:22:02

До Всесвітнього дня охорони праці 2024

Девіз Всесвітнього дня охорони праці 2024 року

             Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці

          Міжнародна організація праці (далі — МОП) — одна із найстаріших міжнародних міжурядових організацій. Своїми першочерговими завданнями МОП визначає: підтримку демократії і соціального діалогу, боротьбу з бідністю і безробіттям, заборону дитячої праці.

За рішенням організації 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці. Вперше під такою назвою його відзначали у 2003 році. Але ідея започаткувати такий особливий день з’явилася після того, як у 1989 році американські та канадські робітники та профспілки провели День вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі.

У міжнародний день охорони праці в Україні також відзначають День охорони праці (указ Президента України № 685/2006, виданий 18.08.2006). День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.

 

2024-02-28 15:48:56

ЗАСІДАННЯ ПРЕЗИДІЇ РАДИ ПРОФСПІЛОК ОБЛАСТІ

 

  28 лютого в приміщення Ради профспілок Івано-Франківської області відбулося засідання Президії з порядком денним:

1.Про зведені статистичні дані членських організацій Ради профспілок області за 2023 рік.

2.Про стан виробничого травматизму на підприємствах області за 2023 рік.

3.Про скликання чергового засідання Ради профспілок області.

4.Про виконання бюджету Ради профспілок області за 2023 рік та проєкт бюджету на 2024 рік.

Засідання відкрив і проводив Голова Ради профспілок області Володимир Уєвич, який зазначив, що звітний період характеризувався складними умовами, які мали негативні наслідки для трудових колективів і членів профспілок.  

 

 

 

2024-02-27 10:38:22

Гарантії безпечних умов праці при укладанні трудового та цивільно-правового договору

Право на працю в Україні реалізується переважно шляхом укладання трудового договору між працівником та роботодавцем. Водночас чимало цивільно-правових договорів теж засновано на трудовій діяльності. Тому трудовий договір треба відрізняти від цивільно-правових договорів.

          Перш за все, слід зазначити, що укладення, виконання і припинення договорів цивільно-правового характеру, найпоширенішими з яких є договори підряду та надання послуг, регулюється цивільним законодавством, а укладення, виконання і припинення трудових договорів — трудовим законодавством. До одного з видів договору не можна застосовувати норми, що регулюють інший вид.

          Відповідно до Кодексу законів про працю України, трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

 

2024-02-22 15:56:32

СПІЛЬНЕ ЗАСІДАННЯ СТОРОНИ РОБОТОДАВЦІВ І ПРОФСПІЛКОВОЇ СТОРОНИ ОБЛАСНОЇ ТРИСТОРОННЬОЇ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ РАДИ

Р І Ш Е Н Н Я   від 22 лютого 2024 року № 1.1

2024-02-22 15:30:12

ПРИКАРПАТТЯ: КОНСОЛІДУЄМО ЗУСИЛЛЯ ЗАДЛЯ ПЕРЕМОГИ І ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ: ПРОФСПІЛКИ І РОБОТОДАВЦІ ПРИКАРПАТТЯ ЗА ВІДНОВЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

Напередодні другої річниці від початку російської війни проти України проведено спільне засідання представників профспілкової сторони і сторони роботодавців в Івано-Франківській обласній тристоронній соціально-економічній раді.

Передусім учасники заходу схилили голови у хвилині мовчання на вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та учасників російсько-української війни, які віддали своє життя у боротьбі за суверенітет та свободу Батьківщини.

2024-02-20 14:51:52

ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ НЕБЕСНІЙ СОТНІ

20 лютого 2024 року - десята річниця вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні. Людей, які загинули у боротьбі за ідеали демократії та європейське майбутнє

2024-02-20 14:38:11

20 ЛЮТОГО – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ

Всесвітній день соціальної справедливості в Україні відзначається з 2011 року з ініціативи Федерації профспілок України й відповідно до Указу Президента України.

Генеральна Асамблея 26 листопада 2007 року проголосила 20 лютого Всесвітнім днем соціальної справедливості, і починаючи з 2009 року він відзначається щорічно.

Соціальна справедливість – одна з найголовніших цінностей демократичного суспільства, що забезпечує громадянам рівні права і можливості. Соціальна справедливість декларує повагу до кожної людини, нації і держави і є запорукою її стабільності й благополуччя.

2024-02-19 16:13:38

У КОНТЕКСТІ ЗМІН І НОВИХ ЗАВДАНЬ

16 лютого відбулося засідання нашої Молодіжної Ради, на якому:

- відбулися зміни у складі, а саме у зв'язку із зміною роботи, вивели із складу Дениса Рудницького, Романа Семанюка, Ірину Карпів та Ольгу Бортник; обрали членами Молодіжної Ради Мар'яну Витвицьку, Юрія Фреїва, Тетяну Шушайло та Христину Тодощук;

- затвердили план роботи МР на перше півріччя;

- заслухали інформацію про роботу та досягнення МР Снятинської районної організації профспілки працівників державних установ;

- заслухали інформацію про результати участі у навчальних заходах, що проводилися @молодіжна рада профспілки працівників державних установ України.