2020-02-13 08:35:53

Президента просять ветувати закон про середню освіту

У Профспілці працівників освіти і науки висловлюють переконання, що реалізація норми нового закону «Про повну загальну середню освіту», якою передбачено переведення педагогів, які отримають пенсію за віком на роботу за контрактом, призведе до звільнення понад 70 тисяч вчителів вже до 1 липня 2020 року.

Про це йдеться у звернені профспілки до президента України, що містить вимогу застосувати право вето щодо закону «Про повну загальну середню освіту».

За інформацією профспілки в деяких регіонах кількість вчителів пенсійного віку сягає понад третину від загальної кількості.

2020-02-11 10:12:47

Олексій Гончарук: З 1 квітня українці отримають безоплатний гарантований пакет медпослуг

Програма медичних гарантій стартує в Україні з 1 квітня 2020 року. Наразі Міністерство охорони здоров’я України та Національна служба здоров’я України спільно з регіонами працюють над своєчасним запуском реформи. Про це сказав Прем’єр-міністр Олексій Гончарук під час селекторної наради з керівниками ОДА.

«Для повноцінного старту другої ланки медичної реформи до 31 січня всі області мали забезпечити автономізацію та комп'ютеризацію медустанов у себе в областях. Лікарні мають бути оснащені необхідним обладнанням, лікарськими засобами, мати лікарів відповідної кваліфікації та рівня практики. Це має бути зроблено до 1 квітня», — сказав Олексій Гончарук.

2020-02-06 15:03:31

Асоціація правників України закликали парламентарів не порушувати права і свободи громадян

Асоціація правників України направила відкрите звернення Голові Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галині Третьяковій з вимогою доопрацювати проєкт Закону України «Про працю» №2708.

2020-02-06 13:16:54

Про пенсійне забезпечення в Україні

Як відомо, в Україні передбачається запровадити трирівневу пенсійну систему. З 2004 року реформовано солідарну пенсійну систему та запроваджено 3-й рівень – недержавне пенсійне забезпечення. Обов’язкову накопичувальну систему (2-й рівень) ще не впроваджено.Щодо солідарної пенсійної системи, то за минулий період до законодавства було внесено багато змін, які в більшості спрямовувалися на обмеження пенсійних видатків та погіршення умов пенсійного забезпечення громадян: скасовано пенсії за вислугу років; на третину скорочено переліки професій і посад, робота в яких давала право на дострокову пенсію за шкідливі та важкі умови праці; зменшено вартість одного року страхового стажу з 1,35% до 1,0; збільшено з 2018 року тривалість необхідного страхового стажу для призначення пенсії, що призвело до підвищення пенсійного віку для багатьох громадян та інші.

2020-02-06 11:16:04

Пенсію на пошті отримують без оформлення карт та відкриття рахунків

Все більшого попиту у сучасних умовах набирають безготівкові платежі, розрахунки карткою в магазинах, сплата комунальних послуг онлайн; почастішали й випадки переведення пенсії на карткові рахунки. Проте для пенсіонерів цей процес частіше викликає більше складнощів, ніж зручностей.

Чи обов’язково пенсіонеру переходити на банківське обслуговування, чи можна продовжити отримувати пенсію на пошті, - коментує директор Івано-Франківської дирекції АТ «Укрпошта» Рудий Михайло Михайлович.

2020-02-06 09:15:04

ВОВК В ОВЕЧІЙ ШКУРІ

Цей крилатий вираз походить з Євангелія: "Бережіться лжепророків, які приходять до вас у овечій одежі, а всередині є вовками хижими" (Матф., 7, 15). Вживається для характеристики лицемірної людини, яка під маскою доброчесності приховує злі наміри*.

А головне він не втратив своєї актуальності і в наш час.

2020-02-04 13:59:11

Звіт Членів делегації ФПУ Осового Г.В., Андрєєва В.М. про відрядження до Брюсселю 22-24 січня 2020 року на виконання рішень Президії ФПУ та Спільного представницького органу об’єднань профспілок.

 

Делегація українських профспілок – у складі Осового Г.В. голови ФПУ, голови СПО профспілок; Волинця М.Я. голови Конфедерації вільних профспілок України, заступника голови СПО профспілок; Андрєєва В.М. голови Профспілки будівельників України, керівника Робочої групи української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС здійснили поїздку до Брюсселю, де провели низку робочих зустрічей з представниками Міжнародної конфедерації профспілок, європейської конфедерації профспілок  і Всеукраїнської регіональної ради, керівництвом бюро АКТРАВ Міжнародної організації праці, а також в директоратах ЄС і Європарламенті.

Мета поїздки:

2020-02-04 13:11:58

Інформація про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні за 2019 рік

Упродовж 2019 року в результаті заходів, здійснених Національною службою посередництва і примирення у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (далі КТС) (К) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 777.1 млн.грн. або 68% від загальної суми боргу (1441,6 млн.грн.), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

2020-02-04 10:37:32

Віталій Федорів: Медицина має стати якіснішою і доступнішою для кожного жителя Прикарпаття

У понеділок, 3 лютого, під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Віталія Федоріва відбулося засідання Госпітальної ради області – консультативно-дорадчого органу при обласній державній адміністрації. У заході взяли участь перший заступник голови ОДА Марія Савка, керівники органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я та обласного комітету вільної профспілки медичних працівників України.

2020-02-03 13:39:32

5 лютого профспілки вийдуть на акцію протесту

5 лютого о 14.30 профспілки пікетуватимуть Комітет Верховної Ради  України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів за адресою: м. Київ, вул. Банкова, 6-8. Люди вийдуть з протестом під час засідання Комітету, де планується розгляд законопроекту про працю, антипрофспілкового законопроекту та інших законодавчих змін на знищення соціально-економічного захисту працівників.

Приєднуйтесь!       Збір – з 14.00 біля виходу з метро «Хрещатик» на вул. Інститутській.

 

Прес-центр ФПУ